Exam Betulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41

Exam Bertulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41

Exam Betulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 akan diadakan bagi calon layak dan terpilih tidak lama lagi. Sebagai calon peperiksaan bertulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41, sebaiknya anda melakukan sedikit persedian untuk menjawab peperiksaan tersebut.

Sekiranya anda calon terlibat, sudah tentu anda sedang melakukan persediaan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Apa yang anda boleh lakukan sekarang adalah mendapatkan panduan khas peperiksaan tersebut, mengenalpasti contoh-contoh soalan yang akan dikemukakan dan bersedia dengan skema jawapan sudah pasti akan membantu anda nanti.

TERKINI DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN

exam bertulis pegawai belia dan sukan s41

Calon peperiksaan kali ini dijangka lebih 4,000 calon dan calon perlulah bersedia dengan sebaik mungkin sekiranya ingin menjawat jawatan S41 tersebut. Permintaan dan link jualan untuk mendapatkan rujukan dan panduan bagi peperiksaan tersebut kini telah pun di buka.

Anda boleh mendapatkan panduan dan contoh soalan Peperiksaan Betulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 melalui link berikut:

[+] http://jvsecurepay.com/access/22wb/24?camp_id=157

UPDATE: KUOTA JUALAN ADALAH TERHAD. JUALAN AKAN DI BUKA PADA 30 JANUARI DAN JUALAN AKAN DITUTUP PADA 5 FEBRUARI 2014.

EXAM BERTULIS PEGAWAI BELIA DAN SUKAN

Secara umumnya, seorang Pegawai Belia dan Sukan akan melakukan tugas seperti di bawah;

Merangka dasar, merancang program serta aktiviti berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan. Meliputi memberikan bantuan dalam bentuk pinjaman kewangan, memberikan nasihat kepakaran serta penyeliaan berterusan bagi mengembangkan program-program belia dan sukan.

Dan, berdasarkan tujuan dan matlamat peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 yang dikeluarkan oleh pihak SPA.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41.

Apa yang ditekankan ialah Kematangan Pemikiran, Kualiti dan Potensi. Jadi, calon perlulah mempunyai ciri kualiti tersebut yang di cari.

Jadi, peperiksaan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Justeru soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas. Sesuai dengan tahap peperiksaan tersebut.

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 mengandungi 4 seksyen utama iaitu:

A. Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Persekitaran

B. Daya Menyelesaikan Masalah

C. Esei Bahasa Malaysia

D. Esei Bahasa Inggeris

Untuk pengetahuan anda, setiap seksyen mempunyai tahap pernilaian yang berbeza untuk mengukur tahap pengetahuan para calon. Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 adalah tidak semudah yang disangkakan oleh kebanyakan calon, anda perlu benar-benar bersedia untuk menjawab setiap seksyen berikut.

Exam Bertulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41

PANDUAN DAN RUJUKAN AWAL

Sebelum seseorang calon di panggil untuk di temuduga sebagai Pegawai Belia dan Sukan Malaysia, calon tersebut perlulah lulus peperiksaan bertulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 yang telah ditetapkan terlebih dahulu.

Mempunyai ilmu dan maklumat perkembangan negara dan isu-isu semasa akan membantu anda menjawab peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan dengan baik.

Pihak kami syorkan supaya anda mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 yang telah disediakan sebagai panduan menjawab soalan nanti. Untuk mendapatkan panduan tersebut, pastikan anda melanggan sebagai pembaca laman ini. Atau, LIKE Fan Page Facebook kami di sini – https://www.facebook.com/infomasikerjaya

Panduan ini merupakan rujukan peperiksaan yang lengkap mengandungi contoh soalan dan juga jawapan. Terdapat juga soalan-soalan matematik dan esei- esei Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Nanti update terkini dari pihak kami nanti yang akan membantu anda mendapatkan panduan dan rujukan peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41.

Kredit Gambar: ShutterStock